Vanessa Baird

Vanessa Baird er vinner av Lorck Schives Kunstpris 2015 med verket: I dont wan’t to be anywhere, but here I am.

Baird arbeider hovedsakelig med pastell, akvarell og tegning på papir i både små og store formater. Arbeidene spenner over en stor motivkrets; fra intime situasjoner i dagliglivet, via arkitektur, ornament og landskap, til drømmeaktige, groteske eller surrealistiske tablåer og scener hentet fra eventyr og fabler. Hun har utgitt boka «You can’t keep a good rabbit down».   

I 2013 ble hun, noe uventet, objekt for en kunstdebatt med mange mektige aktører. Verket «Lyset forsvinner – bare vi lukker øynene», planlagt montert i et av regjeringens bygg,  ga enkelte helsebyråkrater for sterke assosiasjoner til 22. juli. (Verket er i dag montert i Norsk Kulturråd). Debatten som fulgte viste med all tydelighet at det visuelle språket evner å skape svært ulike assosiasjoner og sprikende narrative oppfatninger.

Baird er utdannet ved Statens Kunstakademi og har hatt separatutstillinger på blant annet Galleri Wang (Oslo), Galleri MGM (Oslo), galleri c/o Atle Gerhardsen (Berlin) og Tegnerforbundet (Oslo). Hun har også deltatt i gruppeutstillinger på blant annet Nasjonalmuseet, Sørlandets kunstmuseum, Stenersenmuseet og Lillehammer kunstmuseum. Hun er i dag representert ved OSL contemporary.